Köpa bostad

Sin bostad köper man ofta mer med hjärta än hjärna.

Men inför sitt bostadsköp är det bra att tänka på:
  • att ordentligt fundera ut vilka behov och krav man har. Lägg sedan till dina önskemål. Men tänkt på; att om listan blir allt för lång, blir det också svårare att finna din perfekta bostad.
  • att undersöka området man är intresserad av. Hur ser det ut med kommunikationer, skolor, affär och annan service man behöver.
  • att ordna med finansiering. Om man har ett boende som behöver avyttras i samband med köpet hjälper vi gärna till med en värdering och ger tips och råd om vad man bör tänka på.
  • att på visningen, gärna ta dig tid att gå igenom den dokumentation som oftast finns. Då kan du upptäcka om det är något speciellt som du ska titta extra på.
  • om du är intresserad av bostaden – tänk på att du som köpare har undersökningsplikt. Denna kan du fullgöra själv eller så ber du att få anlita en sakkunnig besiktningsman, om du känner att du inte har kunskap för detta. 
Under köpprocessen är det bra att tänka på :
  • Om flera spekulanter är intresserade av bostaden överlåts den oftast efter budgivning. Vid en budgivning är det bra om man har klart med finansieringen. Budgivning är inte reglerad i någon lag. Det är säljaren, i samråd med mäklaren, som bestämmer hur den går till. Säljaren bestämmer också till vem han eller hon vill sälja och till vilket pris. Det betyder att säljaren inte behöver sälja till den spekulant som lämnat det högsta budet. Som spekulant är man inte heller bundet av sitt bud förrän man skrivit på ett kontrakt.
  • Eftersom vare sig köpare eller säljare är bundna förrän kontrakt är skrivet, brukar kontraktsskrivning ske ganska snart efter att köpare och säljare är överens om köpeskilling, tillträdesdag och övriga villkor. I samband med att köpekontrakt skrivs betalar köpare en handpenningen (i regel 10% av köpeskillingen). Slutbetalning sker på tillträdesdagen.  
  • Inför tillträdet är det viktigt att teckna försäkring för den nya bostaden.

 

 

Anmäl dig gärna till vårt kundregister, så får du information när det kommer in bostäder som kan passa dig.

 

    Ditt namn *